Kurczak z figami w papierze Tyj Spring Roll Pastry

Kurczaka z figami znalazłam w książce, którą dostałam od koleżanki z pracy. Pomysł na dodatkowe owinięcie go w papier ryżowy pojawił się gdy otwarłam lodówkę i z przerażeniem stwierdziłam, że dnia poprzedniego rozmroziłam opakowanie Tyj Spring Roll Pastry. Płatów w nim jest od groma, do tego nie jest to papier podobny do tradycyjnego ryżowego- jest grubszy i smaczniejszy. Kucharz za pośrednictwem, którego go kupiłam kazał po odmrożeniu trzymać go w lodówce owiniętego w mokry papier- się stosuję zaleceń Panie Rafale 😉 Mimo choroby i nadwyrężonych możliwości skupienia się (zwłaszcza wieczorem) wymyśliłam zawinięcie kurczaka i fig w papier i przyrządzenie go na głębokim oleju. Wyszło! Było przesmacznie! Figi stworzyły wewnątrz ryżowego woreczka pyszną słodką warstwę, zioła nadały mięsu świeży rześki smak.

Potrzebujesz

  • 1 pierś z kurczaka
  • 2/3 puszki fig
  • świeży rozmaryn i szałwię
  • sól, pieprz
  • papier Tyj Spring Roll Pastry
  • olej do głębokiego smażenia

Kurczak pokrój na 5, 6 równych kawałków. Dodaj posiekane zioła, przyprawy i kroplę oleju- wymieszaj i odstaw do przesiąknięcia zapachami i smakami. Kurczaka podsmaż z obu stron na złoto na niewielkiej ilości oleju następnie zalej sokiem z fig i owocami pokrojonymi w ćwiartki. Duś wszystko na małym ogniu około 20 minut. Odstaw do ostygnięcia. Na płat papieru Tyj Spring Roll Pastry nałóż po kawałku kurczaka a na niego po 2- 3 ćwiartki figi. Zawiń dowolnie i smaż na głębokim oleju do zrumienienia.

Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez ApartNatural a inspiracją do jego zrobienia był produkt o pięknym figowym zapachu. Kliknij aby dowiedzieć się jaki ;)

One Comment

Dodaj komentarz