Kurczak w sosie śmietanowym z musztardą francuską

„Patent” na takie przygotowywanie kurczaka lata świetlne temu zdradził mi Jacek. Tamten przepis był na bazie zielonego pieprzu marynowanego i był przecudnie pyszny. Ten jest równie pyszny mimo, że nie ma w nim ani grama pieprzu 😉  Jacek ponoć mieszka teraz w Szwecji (z pozdrowieniami z Zielonej Góry ;)), jego przepis jest jednak tu na miejscu i dziś Wam go przekazuję 😉

Czas przygotowania: 45 min

Potrzebujesz:

  • 1 pierś z kurczaka zamarynowaną wcześniej w soli, czosnku niedźwiedzim i zielonej czubrycy
  • 200 ml śmietany 30%- słodkiej
  • 2 łyżeczki francuskiej musztardy (takiej z gorczycą w całości)
  • 1 szklankę ryżu

Pierś pokrój w plastry i ułóż na dnie naczynia żaroodpornego. Zalej śmietaną i dodaj musztardę- wszystko wymieszaj i przykryj. Wstaw na 45 min (lub aż mięso będzie miękkie) do pieca nagrzanego do 200 stopni.

Ryż przepłucz co najmniej 2 razy i zalej wodą- odstaw na około 30 min. Odcedź i dolej do niego 1,5 szklanki osolonej wody. Gotuj, aż pochłonie całą wodę i będzie miękki.

Koniec 😉

Smacznego!

Dodaj komentarz