Kurczak w sosie karmelowo- sojowym

Aż strach pomyśleć, że jeszcze do niedawna nie wiedziałam jak się robi karmel. Tzn teoretyczną wiedzę posiadałam, ale samodzielnie lękałam się go przygotować. Na zajęciach  kulinarnych w Hotelu i Spa Dana w Zielonej Górze nauczono mnie między innymi robić karmel. O ile łatwiej nauka idzie gdy poprawności moich poczynań strzeże profesjonalny kucharz…. mam nadzieje, że będzie więcej takich warsztatów i dane będzie mi w nich uczestniczyć!

Czas przygotowania- 30 minut

Potrzebujesz:

  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek wody
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 1 papryczkę chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 trawę cytrynową
  • 5 cm świeżego imbiru
  • 1 pierś z kurczaka (przekrojona na 2 części- nie rozbita)

Wodę i cukier wylej na patelnie i gotuj na dość sporym ogniu aż nie zrobi Ci się karmel. Nie mieszaj niczym- ewentualnie ruszaj patelnią. Gdy karmel jest ciemny dolej sosu sojowego i dokładnie rozmieszaj.

Czosnek obierz i przekrój na pół, papryczkę przekrój na pół i wyciągnij z niej nasiona, imbir pokrój na 3 kawałki, końcówkę trawy cytrynowej potraktuj tłuczkiem- tak przygotowaną mieszankę dodaj do gotującego się sosu. Jak sos chwile się pogotuje włóż do niego kurczaka i smaż go na małym ogniu.  Kurczaka wyławiamy i podajemy z ryżem 😉 Ja resztę sosu odlałam do słoiczka- może będzie z niego dobra marynata ;> Zobaczymy 😉

Kurczak jest obłędny!

4 Comments
  1. Pingback: Tarta Tatin (jabłkowo- brzoskwiniowa z miętą na cieście francuskim)

Dodaj komentarz