Kuchnia Włoska- Warsztaty Kulinarne w Danie część III

Kuchnia włoska należy do tej którą lubię najbardziej na świecie! Jej prostota i fantastycznie bogata w smaki. Szczególnie lubię w niej to że do prawie wszystkiego bezkarnie można dodać tonę masła i parmezanu.

Na przystawkę kucharze zaproponowali nam przygotowanie Bruchetty. Razem z Dupcią zabrałyśmy się ochoczo do pracy. Mało skromnie powiem że nasza Bruchetta byłą the best!

Następnie robiliśmy Rizotto z warzywami śródziemnomorskimi. Rizotto robiłam już wiele razy ale trochę inaczej. Na warsztatach kazano nam osobno nam osobno przygotować ryż i warzywa- ja wszystko robię razem- ryż przesiąka wtedy też i smakami warzyw. Może to kwestia ilości wypitego wina, ale ,że moja domowa wersja jest lepsza 😉 Wszystko zostało pięknie podane na szpinaku- po prostu idealnie!!!

Saltimbocca Alla Romana urzekła mnie najbardziej. Przygotowane w ten sposób mięso smakuje idealnie! Wykorzystam go do przygotowywania np. piersi z kurczaka- sposób podania jest przepiękny.

Na sam koniec dano nam skosztować kremu do Tiramisu wykonanego przez kucharzy i paru pomocników. W końcu spotkałam w Polsce krem do tego deseru z dodatkiem białek! Brawo! Czyli pamięć mnie nie myliła i tak to właśnie uczono mnie robić lata temu w Piekanio- cukierni w Austrii.

Już niedługo wszystkie przepisy na całkiem nowej Pożęraczce a na razie małą dawka zdjęć 😉

Dodaj komentarz