Krem z kalarepy

Kalarepa to moje ulubione warzywo, które pochłaniam na surowo, gotowane, smażone- innymi słowy- pod każdą postacią. Właśnie nadszedł czas gdy kalarepy jest stosunkowo tania i śwież- zachęcam Cię więc do spróbowania kremu z kalarepy.

Czas przygotowania-godzina

Potrzebujesz

  • 2 kalarepy
  • 1 małą cebulę
  • 1 marchew
  • 2 ząbki czosnku
  • lubczyk (świeży)
  • kawałek selera i pietruszki
  • 100 lm śmietany kremówki
  • 4 łyżki masła
  • 2 żółtka

Wszystko jest niebagatelnie banalne w związku z czym wykonanie tego kremu sprawi Ci ogromną przyjemność! Marchew, pietruszkę, czosnek i cebulę obierz i zalej 0,5 litrem wody ( w czasach studenckich miarką do odmierzania wody na zupę był dla mnie kufel do piwa- z przyzwyczajenia dalej nalewam nim wodę) i gotuj razem z lubczykiem i przyprawami. Kalarepy obierz, pokrój w kostkę i duś na maśle aż zmięknie. Śmietankę wymieszaj z żółtkami i dolej do miękkiej uduszonej kalarepy. Wszystko razem doprowadź do wrzenia i dolej do wywaru z warzyw. Gotuj jeszcze około 15, 20 min. Zupę przecedź, gęste składniki zrelaksuj i ponownie wrzuć do śmietanowego wywaru. Wszystko rzem gotuje jeszcze chwilę aż śmietana nieco zacznie się ścinać.

One Comment

Dodaj komentarz