Krem z buraka

Ostatnio kremy stały się ekstra modne. Zaczęłam analizować z czego jeszcze nie zrobiłam kremu. Przejrzałam szafki w kuchni i przestrzeń pod grzejnikiem gdzie zwykłam trzymać warzywa, które mogę leżeć dłużej. Znalazłam 3 spore buraki. Myśl byłą jedna- krem z buraka!

ps. na chore gardło zupy są najlepsze 😉

Potrzebujesz

  • 1 cebulę
  • 3 spore buraki
  • 3 łyżki masła
  • 1 jabłko
  • 1 gałązkę świeżego rozmarynu
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki czerwonej czubricy
  • sól, pieprz
  • 2 szklanki buliony warzywnego
  • 20 dag startego sera żółtego

Cebulę, buraka, jabłko obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć na rozgrzane masło zasyp czubricą i posiekanym rozmarynem. Dosól i popieprz. Duś na wolnym ogniu około 30 minut ciągle mieszając.

Gdyby buraki zaczęły tracić kolor dodaj soku z cytryny. Zalej bulionem i gotuj na wolnym ogniu, aż buraki będą miękkie. Wszystko potraktuj melakserem! Dodaj sera żółtego i podgrzewaj, aż się on rozpuści.

3 Comments

Dodaj komentarz