Kotlet mielony z pieczarką

mielony z pieczarką

Potrzebujesz:

  • 0,5 kg mielonego wieprzowego z łopatki, 
  • 1 jajo,
  • 0,5 szklanki bułki tartej,
  • 0,5 szklanki wody,
  • sól, pieprz, czerwona czubryca, czosnek, szczypiorek,
  • opcjonalnie- pieczarki,
  • mąka do obtoczenia,

 

Kotlet idealny jest mięciutki, soczysty z chrupiącą skórką! W sumie bardzo prosto jest zrobić takiego kotleta! Ja dodatkowo wsadziłam do środka pieczarkę 😉

Wykonanie:

Mięso wyrób dokładnie jak ciasto. Dodaj jajko, przyprawy i połowę wody i bułki tartej. Wyrób ponownie. I tu zaczyna się magia macania. Mięso musi być dość luźne, ale dać się uformować w kotlety. Jak za luźne dodaj bułki, jak za twarde dodaj wody.

Na dłoni połóż placek mięsa i zawiń w niego pieczarkę. Uformuj kotlety, obtocz w mące i smaż je na patelni na średnim ogniu pod przykryciem. Ta dam!

2 Comments
  1. Pingback: » Domowe hamburgery

Dodaj komentarz