Knedle i kluski z płatek owsianych

kluski z płatków kukurydzianych

Znudziły mi się ziemniaki, makarony, ryże i kasze! Postanowiłam spróbować czegoś nowego! Przepis powstał na bazie przepisu na bułkowe knedla. 

Potrzebujesz:

  • 2 szklanki płatków owsianych,
  • 1,5 szklanki wrzątku,
  • około 1,5 szklanki mąki żytniej, 
  • 2 jajka,
  • sól, pieprz,
  • koperek, cebula posiekana,

Płatki zalej wrzącą wodą, wymieszaj odstaw do ostygnięcia. Dodaj jajka i cześć mąki, koperek, cebulę i przyprawy. Wymieszaj. Ciasto mimo, że będzie dość zwarte będzie się kleiło. Formuj kulki lub małe wałeczki (nie przejmuj się, że się klei) i obtaczaj w mące żytniej nadając im ostateczny kształt.

Gotuj we wrzącej osolonej wodzie. Od momentu wypłynięcia na wierzch gotuj około 10 min. 

This slideshow requires JavaScript.

One Comment

Dodaj komentarz