Klopsy w sosie pomidorowym

Nie mam namiastki zielonego pojęcia dlaczego klopsy robię tak rzadko. Jest to przecież bardzo wdzięczne i smaczne danie. Te dzisiejsze powstały jako alternatywa do rolady z piersi kurczaka. Ta dziwna zamiana została zdeterminowana brakiem głównego składnika dania w moim osiedlowym markecie. Uważam ją za korzystną i obiecuję pulpeciki robić częściej.

Potrzebujesz:

Na klopsiki:

  • 300 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej (najlepiej domowej roboty)
  • 4 duże liście lubczyku
  • sól, pieprz
  • mąka- do obtoczenia pulpetów
  • olej rzepakowy- do usmażenia pulpetów
  • 3 l rosołu (może być z kostki)

Na sos:

    • 2 puszki krojonych pomidorów
    • 3 ząbki czosnku
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • sól, pieprz, papryka ostra
    • zioła (bazylia, oregano, estragon)

 Do mięsa dodaj wszystko oprócz rosołu mąki i oleju. Wyrób masę i uformuj z niej kuleczki – na koniec obtocz w mące. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Na bardzo gorącej patelni obsmaż na brązowo pulpeciki-  mają być zrumienione, a nie usmażone w środku. Pulpeciki wrzuć do gotującego się rosołu gotuj na wolnym ogniu, aż nie przygotujesz sosu.

Odlej połowę tłuszczu z patelni po obsmażaniu pulpecików. Wlej 2 nabierki rosołu, w którym gotują się pulpety i obie puszki pomidorów. Zioła i czosnek posiekaj- dodaj do sosu. Jeśli uważasz, że jest za kwaśny dodaj cukru. Dopraw do smaku i gotuj, aż sos zgęstnieje. Jeśli trwa to  dłużej niż 10 min (gotowania) zagęść mąką- do szklanki odlej trochę rosołku i rozbełtaj w nim 1 łyżkę mąki. Następnie dodaj masę do sosu. Pulpeciki wyciągnij z rosołu i wrzuć do sosou- pogotuje tak jeszcze chwile. Podawaj z dowolnym makaronem ;)

2 Comments
  1. Uwielbiam klopsy. Jeśli robię je w większej ilości to dzielę mięso na 2-3 części. Do jednej cz. dodaje mnóstwo koperku ,do 2 mnóstwo chilli ,a 3 np ryż ,albo co tam mam. Fajnie wychodzi :)

    No to klops!

Dodaj komentarz