Klasyczne ciasto kruche

ciasto kruche

Proporcje na ciasto kruche nie są tajemnicą. Sposób jego przygotowania też nią nie jest. Ja robię je sposobem Nigelli, ale z proporcji klasycznych.

Potrzebujesz:

  • 1 część masła,
  • 2 części mąki, 
  • 1 jajko+ 1/4 szklanki wody lub mleka, lub śmietany,
  • opcjonalnie 1/2 szklanki cukru,

Masło posiekaj, dodaj do mąki i wstaw na 10 min do zamrażarki. Jajko rozbełtaj z wodą, mlekiem lub śmietaną i wstaw na 10 min do lodówki. Z masła i mąki (opcjonalnie cukru) zrób kruszonkę. Dodaj roztrzepane jajko i wyrób ciasto. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Ciasto rozwałkuj i nadaj dowolny kształt. Jeśli nie pieczesz go z nadzieniem ponakuwaj ciasto widelcem. Piecz w 170 stopniach przez około 30 min (aż będzie rumiane).

One Comment
  1. Pingback: » Szarlotka z jabłkami w karmelu

Dodaj komentarz