Kiełki!

O tym że kiełki są bombą witaminową wiedzą wszyscy- nie wszyscy jednak lubią ich smaki przyrządzają je samodzielnie w domu. Jeśli kiedykolwiek jadłeś gotowe kiełki marketowe i ci nie smakowały- spróbuj wykonać chociaż jedno pokolenie swoich własnych domowych kiełków!

 

Aby wykonać swoją własną produkcje kiełków należy mieć:

  • słoik lub plastikowy pojemnik, miskę- jakikolwiek pojemnik
  • kiełki- gotową mieszankę lub zwykłe nasiona np fasoli
  • sitko
  • wodę

Robi się to tak:

Nasiona wlewamy do pojemnika, płukamy- przelewamy przez sitko, wrzucamy spowrotem do pojemnika i zalewamy zimną woda. Zostawiamy tak na noc. Rano przelewamy je przez sitko, wrzucamy do pojemnika, dolewamy wody- płuczemy, przecedzamy, wrzucamy do pojemnika odstawiamy. Czynność płukania i odcedzania powtarzamy 2 razy dziennie.

Kiełki gotowe są po 3, 4 dniach.

Z kiełków zrobić można wiele – dodać do sałatki czy zrobić z nich kotlety- wariacji jest tysiąc- zależy od tego co Ci siedzi w głowie ^^.

Ja dziś jadłam kanapki z kiełkami!

Smacznej  i pogodnej soboty!

4 Comments

Dodaj komentarz