Karmelowe batony

Pożeraczka zwolniła tępo, ale powoli będzie nadrabiała zaległości. Już niebawem wraca mój P. a od niego jak zawsze jest trochę zamówień wiec pojawi się więcej mięs i ziemiankowych wariacji 😉

Na słodko leniwą niedzielę proponuję abyś przygotował karmelowe batoniki.

Potrzebujesz

  • 2 szklanki wody
  • paczkę całych migdałów
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1,5 andruta

Na początek zalej wrzątkiem migdały i obierz.  Całe migdały podsmaż na teflonowej patelni- muszą być chrupiące i złociste.

Wodę i cukier podgrzewaj na wolnym ogniu i doprowadź do wrzenia. Dodaj pokruszony wafel i migdały. Następnie musisz wszystko jeszcze pogotować aż 1/4 wody się wygotuje. Gotową masę wlej do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, na górę połóż docięty do rozmiarów keksówki wafel. Odstaw do lodówki do ostygnięcia.

Smacznego;)

5 Comments

Dodaj komentarz