Kabaczek, młoda kapusta i pieczarki w śmietanowym sosie z trawą cytrynową

Trawa cytrynowa jest super! Gdybym wcześniej o tym wiedziała już dawno kupowałabym ją jako obowiązkowe warzywo w mojej kuchni. Nadaje taki cudowny posmak i aromat potrawą. Zwykła kabaczkowa papka zamienia się dzięki niej w super danie! To już moje kolejne podejście do uwiecznienia tego dania- sprawia mi jakąś dziwną trudność sfotografowanie go. Uważam jednak, że jest godne polecenia i dodatkowo jest mega tanie! Przepis z dedykacją dla pewnego Łukasza, który zainicjował powstanie działu „tania kuchnia”. 

  • Czas przygotowania: 1 godzina
  • Koszt potrawy: 10zł
  • Starcza na co najmniej 2 dni 😉

Potrzebujesz:

  • 2 małe kabaczki lub cukinie (wybierz co tańsze)
  • 1 sporą młodą kapustę
  • szklankę kremówki
  • parę pieczarek (jak nie masz to się obejdzie)
  • pęczek kopru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebulę
  • 1 trawę cytrynową (UWAGA- użycie trawy zwiększa koszt potrawy!!!)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub masła

Warzywa psiankowate (kabaczek lub cukinię) pokrój w spore kawałki. Cebulę pokrój jakkolwiek. Kapustę posiekaj jakkolwiek. Koper posiekaj drobno. Czosnek rozgnieć i posiekaj.

Na tłuszczu podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj warzywa psiankowate i kapustę. Duś, aż zmiękną. Zalej śmietaną i dodaj rozgniecioną trawę cytrynową i pieczarki (końcówkę trawy zmiażdż tłuczkiem do mięsa). Duś aż połowa płynu wyparuje. Dopraw, dodaj koperek i zjedz.

One Comment

Dodaj komentarz