Imieninowe babeczki dla Piotrka i wspólne pieczenie

Przepis na te babeczki zaproponowała Patrycja. Chętnie poszłam na tą propozycję ponieważ złożyło się to idealnie z imieninami mojego Piotra 😉 Przepis musiałam nieco zmodyfikować aby mój Piotr był zadowolony 😉
Ciasto:
35 g masła
30g cukru pudru
150 g mąki
1/4 szklanki śmietany
1 łyżka cukru waniliowego
Toffi:
12 łyżek cukru
pół szklanki wody
300 ml śmietany 30%
Na bitą śmietaną- śmietana 30 % 😉
Masło z cukrem pudrem utrzyj na pulchną masę. Dodaj mąkę i zagnieć ciasto. Dodaj resztę cukru i śmietanę. Moje ciasto było zdecydowanie za rzadkie i pochłonęło około szklanki dodatkowej mąki. Włóż do lodówki na około godziny. Po tym czasie rozwałkuj, wykrawaj szklanką placki i wykładaj nimi foremki. Mi ciasto trochę spłynęło i w niektórych miejscach się wybrzuszyło, ale po nalaniu tofii nic nie było widać 😉
W celu zrobienia tofii zajrzyj tu 😉
Ze śmietany ubij bitą śmietanę bez cukru.
Do każdej babeczki włóż orzecha laskowego i zalej ostudzonym tofii. Na górę połóż bitą śmietanę.
Wszystkiego najlepszego z okazji imienin Piotrusiu 😉
A wspólnie gotowali:
12 Comments
  1. No proszę, ktoś zrobił je inaczej 😉 Bardzo fajne. Może zrobię kiedyś takie, bo muszą być pyszne z tym toffi i bitą śmietaną 😉
    Dziękuję za wspólne pieczenie!
    Pozdrawiam!

Dodaj komentarz