Holenderskie grzanki

Nie wiem dlaczego Joanna Słowikowska w swojej książce „Potrawy z sera” tak nazwała tą przekąskę. Wiem jedno- na imprezkę do piwka jest to idealna przekąska. Ja tak jak w przepisie użyłam parmezanu, ale myślę że inny tańszy ser też będzie odpowiedni.

Czas przygotowania: 1,5 godziny (w tym 1 godzina chłodzenia ciasta)

Potrzebujesz:

Na ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 żółtko
  • 150g masła
  • 2 łyżki wody
  • sól
  • papryka ostra

Na górę:

  • starty w kostce
  • papryka czerwona

Masło pokrój w kostkę, zasyp mąką i włóż do zamrażalnika na 10 minut. Żółtko rozbełtaj z wodą, solą, papryką i włóż do lodówki na 10 min. Jak minie czas z masła i mąki zrób kruszonką i połącz z żółtkową mieszanką. Wyrób ciasto i chłodź w lodówce przez godzinę.

Czerwoną paprykę pokrój w paseczki. Parmezan zetrzyj jakkolwiek- ja starłam ostrzem którym się trze ogórki na mizerię (wyszły mi spore płaty parmezanu).

Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj. Pokrój jakkolwiek (ja pokroiłam w trójkąty- w książce tak sugerowano) na każdym kawałku ułóż paprykę i posyp ją serem. W tekście źródłowym kazano dodatkowo posmarować je jajkiem, ale przy tej czynności ser przyklejał mi się do pędzelka więc nakapałam trochę jajka na każdą z grzanek.

Piecz w 180 stopniach przez ok 25 min- muszą być złociste.

3 Comments

Dodaj komentarz