Guacamole z żółtym serem i suszonymi pomidorami

Ten kto uważa że  nie lubi avocado nie jadł nigdy dobrego guakamole!

Ten niedoceniany owoc stanowi idealne tworzywo do kuchennych zabaw. Jego konsystencja dająca przerobić się na krem, mus, będąca jednocześnie na tyle zwarta by sprawdzać się w  surówkach i sałatkach idealnie komponuje się w koktajlach i musach słodkich, ostrych oraz kwaśnych. Zielony kolor optymistycznie nastraja w chłodne zimowe dni, a to co można z niego zrobić gimnastykuje nasz mózg podczas wymyślania nowych potraw.

Na dziś mam dla Was przyjemną odmianę guakamole dla tych, którzy w avokado nie wierzą 😉

Potrzebujesz

  • 1 avocado
  • garść startego ostrego sera np. parmezanu
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • ząbek czosnku
  • 2 suszone pomidory
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • sól ziołową
  • pieprz

To czego nauczył mnie ostatni rok gotowania to poszerzanie wiedzy na temat tej pięknej sztuki i stosowanie się do zaleceń bardziej doświadczonych. Jedną z rzeczy, którą w mojej kuchni zmieniłam to sposób obróbki czosnku. Przestałam używać wyciskaczki do czosnku, stałam się wyznawczynią miażdżenia go- i przyznaję racje pewnemu Panu, który lata temu powiedział mi „czosnek się miażdży, potem sieka”. Więcej aromatu, więcej smaku w tak przygotowanych do gotowania ząbkach jest, przy czym mniej wzdęć i pieczenia w brzuszku bo mniej go trzeba użyć 😉

A więc! W celu przygotowania serowego guakamole robimy guakamole klasyczne (avokado obieramy miażdżymy widelcem dodajemy sól i sok z limonki). Dodajemy do niego starty ser żółty, pokrojone suszone pomidory, zmiażdżony i posiekany czosnek i nieco rozrzedzamy śmietaną kremówka. Doprawiamy solą i pieprzem.

Z chleba tostowego foremką do ciastek wykrawamy kółka, nakładamy po łyżeczce guacamole przyozdabiamy suszonymi pomidorami i jest! Pyszna, szybka i elegancka przystawka 😉

Dodaj komentarz