Eton Mess lub po prostu bita śmietana z owocami na bezie

Z jakichś przyczyn co najmniej raz w tygodniu uda mi się zrobić coś do czego potrzebuję same żółtka. Zawsze wtedy ubijam białka i piekę beze. Zazwyczaj 1 dużą lub parę mniejszych- idealnie nadających się na spód do jakiegoś przysmaku.  Dzisiejsza wersja nazwana została przez profesjonalistów Eton Mes- ja robiąc ten deser przez lata nie miałam namiastki zielonego pojęcia, że tak się on nazywa. Po prostu kruszyłam bezy i przekładałam owocami i bitą śmietaną 😉

Potrzebujesz:

  • sporą bezę (moja była upieczona w dużej tortownicy),
  • 330 ml śmietany (zleciłam zakup Piotrkowi mówiąc „kup dużą śmietanę”. Zadzwonił z pytaniam „czy 330 ml to duża śmietana?”)
  • 2 szklanki jagód i parę malin,

Śmietanę ubij bez cukru. Na dno formy to tarty pokrusz bezę. wysyp połowę jagód. Przykryj bitą śmietaną i posyp jagodami. Pycha!!

 

7 Comments

Dodaj komentarz