Drożdżowe pierożki z dżemem z fig

Wordpres wybiera sobie zdjęcia które chce dodać, i te których dodawać nie ma zamiaru. Powoduje to we mnie frustracje i wysoki poziom agresji. Wpisu nie będzie bo mogłoby być drastycznie!

s-1522

Potrzebujesz (na blachę pierożków i 2 mini strudle drożdżowe):

  • 1/2 kostki drożdży (żółtych świeżych),
  • 1/2 szklanki mleka,
  • ok 1 kg mąki,
  • ok 1 szkl, wody,
  • 1/3 kostki masła miękkiego,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • dowolna marmolada – u mnie figowa,

Zaczyn:

Mleko podgrzej lekko dodaj do niego 2 łyżeczki cukru i rozdrobnione drożdże. Wymieszaj dokładnie dodaj 1/2 szklanki mąki i wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 min.

Ciasto właściwe:

Zaczyn przelej do miski, dodaj resztę składników (poza marmoladą) i wyrób gładkie ciasto. Jeśli będzie za rzadkie podsyp mąką, jak za gęste dolej wody. Odstaw do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie rozwałkuj cienko. Wytnij kółka i zlepiaj jak pierogi. Odstaw do wyrośnięcia. Posmaruj jajkiem z zewnątrz, posyp brązowym cukrem, piecz 20 min w 170 stopniach w termoobiegu.

6 Comments

Dodaj komentarz