Drożdżowe bułki z serkiem wiejskim, czosnkiem i koperkiem

Drogi pamiętniczku,

Całkiem niedawno przed pracą oglądałam „Dzień Dobry TVN” i tam Pan w bardzo fajny sposób zrobił bułki drożdżowe. Nie czekając długo powieliłam ten pomysł! Wszystko wyszło idealnie tylko trochę suche. Co by tu zrobić aby farsz był bardziej wilgotny?

Potrzebujesz

    • 7 g  suchych drożdży
    • 3 szklanki mąki
    • 1/2 szklanki mleka
    • 2 jaja
    • 1 łyżeczka cukru
    • sól, pieprz
    • 3 łyżki oleju
    • 300 g serka wiejskiego
    • 2 ząbki czosnku
    • posiekany koperek

Drożdże, mąkę, mleko, jaja oraz cukier wymieszać. Dodać sól i pieprz, wyrobić ciasto. Na koniec dodać olej i jeszcze raz wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować ciasto (na prostokąt) i wyłożyć na nie serek wiejski wymieszany z czosnkiem, koperkiem i przyprawami. Ciasto zwinąć i pokroić na 5, 6 cm kawałki. Powstałe w ten sposób wałeczki poukładać pionowo jeden koło drugiego  blaszce wyłożonej papierem. Następnie Odstawić na jakieś 30 min do wyrośnięcia. Piec około 40 min w 180 stopniach.

One Comment

Dodaj komentarz