Domowe masło orzechowe

O fakcie możliwości samodzielnego zrobienia masła orzechowego poinformowały mnie Malinki mówiąc, że to cudny twór. Ja jako amatorka masła orzechowego wpisałam je od razu na listę „zrobić koniecznie niebawem” która jest niezmiernie długa. Zadziało się jednak tak że zapragnęłam podczas filmu zajadać się słonymi orzeszkami ziemnymi, które kupiłam w niezmiernie niskiej cenie 4 zł za kg. Orzechy okazały się nie słone a ich ilość przerosła mnie zdecydowanie!

Padło więc na przerobienie ich na masło orzechowe!

Potrzebujesz;

  • 0,7 kg orzechów
  • 3 stołowe łyżki oleju arachidowego (nie martw się że jest on drogi- będziemy go używać ale nie aż tak często jak rzepakowego)
  • sól

Orzechy podsmaż na oleju. Jeszcze gorące wrzuć do melaksera i dolewając po łyżce oleju przez komin zmiel na jednolitą masę. Pod koniec dodaj sól. Gotowe 😉

9 Comments
  1. Pingback: Bezowe markizy z masłem orzechowym « Smakowitości obfitości

Dodaj komentarz