Czekoladowe ciasto z owocami sezonowymi

W piątek byłam na jagodach. W sobotę dostałam sporo porzeczek. Miałam parę malin w lodówce. Nie miałam ochoty na żadne wymyślne desery czy przetwory. Zrobiłam klasycznego olejaka z grubą warstwą owoców.

Potrzebujesz:

1/2 szklanki oleju

  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 700 g  owoców (jagody, porzeczki, maliny)

Białka ubij na sztywno. Dodawaj powoli cukier i ubijaj dalej. Dodaj żółtka (ubijaj dalej) , następnie olej (cały czas ubijając) i mąkę z proszkiem i kakao. Wylej masę na średnią tortownicę wysmarowaną olejem i wysypaną krupczatką lub bułką tartą. Na górę wysyp owoce. Piecz około godziny w 180 stopniach (do suchego patyczka wbitego między owocami). Ja jak zwykle piekłam sporo dłużej- jak się dorobię prawdziwego piekarnika to będę podawała realny czas pieczenia, a na razie wszystko na oko 😉

One Comment

Dodaj komentarz