Ciasto z mikrofalówki

W sobotę po  wycieczce rowerowej absolutnie nic mi się nie chciało. Ani jeść, ani spać anie gdzieś chodzić. Jedyne na co miałam ochotę to coś niebywale słodkiego. Ponieważ upieczenie jakiegoś ciasta wiązałoby się z wizytą w sklepie od razu usunęłam z myśli ten pomysł. Posiedziałam chwilę. Pogłówkowałam. Mam!!! Ciast z mikrofalówki! Przejrzałam zawartość lodówki i szafek- mogę je zrobić. Tym razem postawiłam na korzenny lekko piernikowy smak 😉

Czas przygotowania: 6 minut

Potrzebujesz

  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki żytniej
  • 4 łyżki oleju (lub innego stopionego tłuszczu)
  • 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki kremówki (może być mleko, jogurt- jakakolwiek ciecz)
  • 1 łyżeczkę mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta kardamonu
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • cynamon
  • rodzynki

Składniki suche wymieszaj. Składniki mokre wymieszaj. Połącz składniki suche z mokrymi i dodaj rodzynki. Rozłóż do 3 miseczek. Wstaw do mikrofalówki na 3 minuty. Posyp cukrem pudrem. Smacznego 😉

2 Comments

Dodaj komentarz