Ciasto na pizze 2

Ostatnio przechodzę dość intensywny etap fascynacji drożdżami suchymi. Zaliczyłam już z ich udziałem parę wpadek należąc jednak do gatunku szczególnie upartego nie poddawałam się niepowodzeniami. Ponieważ przez 3 tygodnie nie gotowałam ze względu na remont kuchni, postanowiłam zakończenie go uczcić pizzą (którą uwielbia mój Piotr). Wykorzystałam do jej wykonania przepis z książki, którą podrzucił mi Mikołaj i do jej wykonania użyłam właśnie suchych drożdży!

Potrzebujesz:

  • 7 g drożdży instatnt
  • 250 ml wody
  • 1 łyżeczkę cuktu
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczkę soli
  • 1 łyżkę oliwy z oliwek

Do 50 ml letniej wody wsyp drożdże oraz cukier, wymieszaj i odstaw  do wyrośnięcia (na ok 15 min). Mąkę oraz sól wymieszaj z zaczynem i oliwą. Wyrób elastyczne ciasto i odstaw do wyrośnięcia. Po tym etapie rozwałkuj ciasto podsypując mąką na cienki placek. Wyłóż na wysmarowaną tłuszczem blaszkę i odstaw na 30 min do wyrośnięcia. Posmaruj sosem, posyp dodatkami  piecz w 200 C około 20 min. Ja w moim super nowym piekarniku mam tryb „pizza” i na nim piekłam 😉  Z podanych proporcji wychodzi jedna duża pizza (ok 30 cm).

 

Dodaj komentarz