Ciasto na pierogi idealne

Wyjątkowo długo w tym roku trwa piękna złota jesień. Albo pamięć mnie zawodzi, albo takiej jesieni rok temu nie było. Tak czy siak, korzystając z pięknego słońca, warto chodzić na spacery, jeździć rowerem i uprawiać jogging. Ja oczywiście nic z tego nie robię (paluszki mi marzną) ale Ty? Czemu by nie;) 

PIEROGI-1467

W tą piękną złotą jesień, nauczyłam się robić pierogi, wypiłam najlepszy grzaniec świata i bawiłam się przy tym wyśmienicie! 

Dziękuję ogromnie: Janinie za nauczenie lepienia ciasta na pierogi, Kasi za użyczenie swej cudnej kuchni i wynalezienie przepisu na przepyszny grzaniec, Magdzie za ricottowe nadzienie do pierogów! 

Receptura na pierogi Jasi spisana przez Kasię:

  • 600g mąki pszennej
  • 400-500ml wrzątku
  • łyżka oleju
  • szczypta soli

Mąkę przesiej i wymieszaj z solą. Do wrzątku dolej olej i powoli dolewaj do mąki. Na początek wlej połowę wody i wymieszaj ciasto. Jeśli jest za gęste dolej wody, jeśli za rzadkie dosyp mąki. Ciasto powinno być elastyczne i łatwe w wałkowaniu. 

4 Comments
  1. Pingback: www.pozeraczka.pl | Pierogi z marchwią na słodko

Dodaj komentarz