Ciasto marchewkowe z pozostałości po soku z sokowirówki

Przepisu na ciasto z pozostałości z sokowirówki szukałam prawie 2 dni.  Pierwowzór tego przepisu znajduje się tu . Nie bardzo podobała mi się jego konsystencja-było za gęste , więc dodałam kremówki. Ciasto jest mokre, mało słodkie i nieco za oleiste- następnym razem zmniejszę ilość tłuszczu.

Potrzebujesz:

  • 3 szklanki pozostałości z soku marchewkowego
  • 6 łyżek mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki oleju arachidowego (następnym razem dam 1/3 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  • 200ml kremówki
  • 1 szklanka orzechów laskowych
  • 1.5 tabliczki gorzkiej czekolady

Marchew, mąkę, cukier, jaja, olej, proszek do pieczenia i kremówkę wymieszaj. Czekoladę posiekaj i razem z całymi orzechami dodaj do ciasta i wymieszaj. Średnią tortownice wysmaruj olejem i wysyp bułką tartą. Wyłóż na niż ciasto- piecz około godziny w 200 stopniach- do suchego patyczka.

7 Comments

Dodaj komentarz