Chleb żytnio- orkiszowy.

chleb żytnio orkiszowy

Dziś jedziemy do moich rodziców. W teorii powinnam zawieźć ze sobą jakiś placek, może sałatkę- tak mówi kultura. W praktyce wiem, że u mojej mamy będzie bardzo dużo pysznych różności i kolejna nie jest potrzebna. Z resztą…. nie ma co się wygłupiać! Moja mam i siostry gotują tak dobrze i takie rzeczy, że nie ma co się kompromitować sałatką czy ciastem. Postanowiłam upiec chleb. Nie na zakwasie, bo ostatni niestety zmarnowałam, ale równie smaczny.

Potrzebujesz:

  • 2 szklanki mąki pszennej 650,
  • 1,5 szklanki mąki żytniej 2000,
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej,
  • 1,5 szklanki wody,
  •  1 szklanka mieszanki ziarenek (słonecznik, otręby, płatki owsiane, sezam, siemię lniane i  co tam masz jeszcze),
  • sól,

Zaczyn

  • 50 g drożdży świeżych
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,

Zrób zaczyn (mleko podgrzej, dodaj cukier i drożdże- dobrze wymieszaj, zagęść mąką i odstaw do wyrośnięcia).

Mąki wymieszaj z solą. Dodaj wyrośnięty zaczyn- lekko wymieszaj. Dodaj wody. Wyrób ciasto. Musi być gęste, ale elastyczne. Jeśli jest za rzadkie dodaj mąki pszennej. Nie przejmuj się- ciasto do samego końca będzie się kleiło. Odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia.

Połowę ciasta wyłóż na blat wysypany mąką. Uformuj kulę obtoczoną mąką. Zrób dwie takie kule, połóż na blaszce i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Posmaruj rozbełtanym jajkiem i piecz około 40 min w 170 stopniach (ostatnie 10 min tylko na grzałce górnej).

Dodaj komentarz