Chleb żytni ze słonecznikiem

Ze względu na to że pieczywa jem bardzo mało chleb piekę tylko na specjalne życzenie mojego Piotra. Po raz pierwszy też zrobiłam chleb typowo żytni. Dorzuciłam ziaren słonecznika i wyszedł 😉 Jak zawsze obawiałam się przesolić ( a mam do tego tendencję) więc niedosoliłam 😉

Potrzebujesz:

  • 2 szklanki zakwasu
  • 2 szklanki mąki żytniej typ 2000
  • 1 łyżeczkę soli
  • 1 szklankę wody
  • 1 szklankę słoneczniku

Wszystko pięknie wymieszaj 😉 Możliwe że mąka pochłonie Ci mniej wody- ciasto musi być dość luźne, jeśli będzie zbyt zwarte nie urośnie.  Odstaw na około 4 godziny w ciepłe miejsce, Początkowo przez 30 min piecz w 250 stopniach celcjusza, następnie ok 20 minut 200 stopniach, i około 15 w 180. Aby chlebek był błyszczący górę posmaruj rozpętanym jajkiem i posyp słonecznikiem.

Dodaj komentarz