Chleb pszenno żytni z otrębami i zarodkami pszenicy

Chleb pszenny na żytnim zakwasie z otrębami i zalążkami pszennymi

Jeszcze parę wpisów temu pisałam, że chleb jadam rzadko? Chyba ulegnie to diametralnej zmianie. Wczoraj zjadłam pół świeżo upieczonego chleba co zaowocowało zgagą- i bardzo dobrze bo tylko ból brzucha sprawił, że cokolwiek uchowało się na dzisiejsze zdjęcia. Dlatego też zdjęcia o jakości kiepskiej- nie mogłam wytrzymać pokusy nadgryzienia kanapki 😉

Czas przygotowania- określmy go jako DŁUGO 😉

Potrzebujesz:

  • 2 szklanki aktywnego zakwasu żytniwgo
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki otrębów pszennych
  • 0,5 szklanki zarodków pszenicy
  • 2 łyżeczki soli
  • 0,5 szklanki letniej wody

Wszystko (poza wodą) razem wymieszaj i  wyrób na jednolite ciasto. Jeśli będzie zbyt gęste dolewaj stopniowo wodę. Ciężko jest mi określić konsystencję idealnego ciasta. Jest to kwestia praktyki. Zrobisz parę chlebów (do czego zachęcam) i będziesz wiedzieć jaka konsystencja dobrze wyrasta.

Ciasto pozostawiamy na około 2 godzin do wyrastania w misce. Kolejne co najmniej 2 godziny niech wyrasta w blaszce. Jest praktyka pieczenia chleba na płaskiej blaszce i liczenia na to że się nie rozleje. Ja tam ufam mojej keksuwce i zawsze w niej piekę chleb.

Ciasto powinno podwoić swoją wysokość.

Chlebek przez 20 minut pieczemy w 220 stopniach celcjusza następnie 40 minut w 180 stopniach. Ja mam starą gazówkę firmy Eva więc mam grzałkę od dołu…. Nie wiem czy możesz upiec chleb w termoobiegu, czy ma być grzałka od góry też włączona… spróbuj i napisz jak Ci poszło.

Są szkoły które mówią aby chleb pryskać wodą- ja pryskam- co to daje nie wiem ale co jakieś 10 minut napryskam trochę wody do piekarnika 😉

One Comment
  1. Uwielbiam ciepły chleb z dużą ilością masła… Jak chleb jest świeży i chrupiący nic więcej nie potrzebuję na kanapkę jak tylko masło i sól! Pamiętam jak mama kiedyś dostała przepis na chleb od cioci ze wsi… ciemny, chrupiący, z dużą ilością różnych fusów 😛 aż mi ochoty narobiłaś tylko…

Dodaj komentarz