Chleb pszenno orkiszowy

chleb pszenno orkiszowy

Jestem w szale pieczenia chleba. Mam kolejny ciąg 😉

Dziś orkiszowo- pszenny z odrobiną jogurtu.

Potrzebujesz:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 szklanki mąki orkiszowej,
  • 1/2 szklanki mleka, 
  • 15 g drożdży świeżych,
  • 1 łyżeczkę cukru,
  • 1 szklanka wody (około),
  • mały jogurt naturalny,

Z  mleka, cukru, drożdży i 3 łyżek mąki zrób zaczyn. Czyli: mleko lekko podgrzej. Dodaj rozkruszone  drożdże i cukier. Wymieszaj i dodaj mąkę. Wymieszaj, odstaw na 30 min w ciepłe miejsce. Do mąki pszenne dodaj zaczyn, sól, i mąkę orkiszową. Wyrób ciasto, będzie klejące. Dodaj jogurt i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Wyrób ponownie, uformuj kulę, obtocz ją w mące pszennej i połóż na blaszce do pieczenia- niech rośnie kolejną godzinę.

Piecz 40 min na termoobiegu w 180 stopniach. Ostatnie 10 min pieczenia ustaw w piekarniku tylko grzałkę górną. 

This slideshow requires JavaScript.

3 Comments

Dodaj komentarz