Chatka z piernika dojrzewającego

Piernik dojrzewający jest bardzo czasochłonny, ale uwierzcie- kto go nie jadł nie wie jak smakuje prawdziwy piernik!

Przepis na ciasto z Moich Wypieków 😉

Czas oczekiwania: 2 miesiące 😉

Ciasto:

  • 1/2 kg miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 25 dag masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 – 3 torebki przyprawy do piernika

Miód, cukier i masło wrzuć do garnka i podgrzewaj mieszając, aż masło i cukier się roztopią. Ostudź. Dodaj resztę składników i wymieszaj. Odstaw w chłodne miejsce na miesiąc.

Wiem, że można gdzieś kupić specjalistyczne blaszki do wykrawania chatek, ale ja jako człowiek oszczędny „szkielet” wycięłam sobie z brystoli.

Po 4 tyg oczekiwania rozsmaruj i wycinaj elementy chatki. Piecz około 15 min w 180 stopniach. Upieczone elementy i ciasteczka pozostawić na około 4 tyg w chłodnym miejscu.

Elementy chatki połącz ze sobą wykałaczkami i ozdób lukrem.

Za pomoc w przygotowaniu tej chatki dziękuję chrześnicy Patrycji, mojej mamie szwagrowi Krzysiowi i siostrze Joli. Dziękuję za cenne wskazówki oraz pomoc przy ucieraniu lukru 😉

Cóż więcej? A Wesołych kulinarnych świąt!

Dodaj komentarz