Cebulowe bułki

Ostatnio wpadłam w szał pieczenia chleba! Uwielbiam jego zapach i smak! Mój zakwas rośnie pięknie, a co za tym idzie pieczenie robi się przyjemnie bo szybko wyrasta. Ostatnie zrobione prze zemnie bułki przerosły moje najśmielsze oczekiwania! Ciasto wyrosło cudnie w niecałe 2 godziny. Przy formowaniu bułeczek nie opadło- mało tego sporo urosło jeszcze podczas pieczenia! Moim następnym dziełem będzie chleb typowo pszenny- muszę tylko gdzieś dorwać mąkę pszenną 2000…

Czas przygotowania: 2,5 godziny w tym 1 godzina wyrastania chleba (jeśli masz młodszy zakwas niech ciasto wyrasta od 2-3 godzin),

Potrzebujesz:

  • 2 szklanki zakwasu
  • 1 szklankę zimnej wody
  • 1 kg mąki
  • 1 łyżeczkę soli
  • 2 łyżki masła
  • 3 cebule dymki

Z maki, zakwasu, wody i soli wyrób ciasto. Dymkę posiekaj i podsmaż na maśle. Ostudzona dodaj do ciasta i wyrób dokładnie. Odstaw do wyrośnięcia (niech podwoi swoją objętość). Formuj bułeczki i wkładaj do nagrzanego do 220 stopni piekarnika.Piecz 15 minut, następnie piecz około 30 min w 180 stopniach. Bułeczki muszą być zarumienione z wierzchu.

Dodaj komentarz