Cannoli (ciastka nadziewane ricottą)

W ramach współpracy z portalem Polska – Gotuje dostałam do zrecenzowania książkę. Uznałam, że prawdziwie będę mogła wyrazić o niej swoją opinię tylko gdy sprawdzę wiarygodność zamieszczonych w niej przepisów (proporcje, wady, zalety, smak ;)).

Przepis pochodzi z pozycji „Małe pyszności- ptysie, herbatniki i inne ciasteczka” wyd. Jedność

Przepis na cannoli okazał się opracowany idealnie. Ciasto, które przed włożeniem do lodówki nieco się lepiło, po zmrożeniu nabrało przepięknej elastyczności i po podsypaniu mąką idealnie się wałkowało. Ja robiłam je prawie 3 dni, przy dobrej organizacji pracy można byłoby wykonać je w jeden wieczór.

Rurki są bardzo sycące- ricotta sprawia, że już po jednej masz dosyć- dla mnie za słodkie. Poddałam je surowej ocenie moich współpracowników, którzy stwierdzili to samo co ja- dobre ale jedna to wystarczająca ilość 😉

Czas przygotowania: około 4 godzin ( w książce napisali że 2- nie brali chyba pod uwagę tego że musza one wystygnąć zanim doda się masę)

Potrzebujesz:

Ciasto:

  • 300g mąki
  • 1 jajo
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka kawy mielonej
  • pół szklanki wina Marsala
  • 1 łyżka masła stopionego
  • sól
  • olej do smażenia

Nadzienie

  • 500 g sera ricotta
  • 150 g cukru pudru
  • 80 g gorzkiej czekolady

Narzędzia niezbędne:

rękaw cukierniczy z tytką z dużą dziurką (czekolada musi przejść) lub worek z dziurką w rogu ;),

metalowe rurki do owinięcia ciastem lub rurki zrobione z folii aluminiowej,

Ciasto: Ze wszystkich składników wyrób ciasto. Wstaw do lodówki na godzinę. Po wym czasie wyłóż na stolnicę podsypaną mąką i wałkuj (podsypując mąką jeśli się klei). Wykrawaj koła o średnicy około 10 cm i owijaj wokół metalowego wałka- moment sklejenie smaruj białkiem i dociskaj. Smaż w głębokim oleju na rumiano. Wyłóż na papierowe ręczniki aby tłuszcz ociekł. Odstaw do ostygnięcia

Masa: Czekoladę posiekaj na drobno. Sek wymieszaj dokładnie z cukrem pudrem i czekoladą. Odstaw do lodówki na około godzinę

Każdą rurkę nabij masą za pomocą rękawa cukierniczego

 

One Comment

Dodaj komentarz