Bułki na parze

Ostatnio narzekam na brak czasu więc będzie zwięźle i na temat ;)

Czas przygotowania; 3h

przygotowanie ciasta- 20 min

wyrastanie ciasta- 2h 20 min

gotowanie – 20 min

Podstawowy przepis na ciasto drożdżowe na bułki parowane- z tego zestawu wychodzi 6 sporych bułeczek ;)

Potrzebujesz

  • 25g drożdży
  • 1 szklankę mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru

Mleko podgrzej, rozrób w nim drożdże i cukier. Zagęść 2 czubatymi łyżkami mąki. Odstaw na pól godziny. Wyrośnięty zaczyn wymieszaj z resztą składników- wyrabiaj ciasto aż swobodnie będzie się odklejało od ścianek miski. Odstaw na 2 godziny. Po tym czasie zrób z ciasta wałek i podziel go na 6 rożnych części. Z każdej zrób bułeczkę. Gotuj na sitku do gotowania na parze lub ścierce rozciągniętej nad garnkiem z gotująca się wodą około 20 minut.

8 Comments

Dodaj komentarz