Bułka pszenna z makiem

Drogi pamiętniczku 😉 Dziś z braku laku upiekłam sobie pszenną bułkę. Była całkiem smaczna  ale zdecydowanie za mało kaloryczna. Pożarłam więc ją z miodem 😉

Potrzebujesz:

  • 500 g mąki pszennej 650
  • 250 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 7 g (i paczuszka) drożdży suchych
  • 1 łyżka maku

Ze wszystkich (poza makiem) składników wyrób ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ja wkładam do lekko  nagrzanego piekarnika). Wyrób jeszcze raz i przełóż do keksówki. Posmaruj rozbełtanym białkiem i posyp makiem. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 2 godzin.

Piecz około 40 min w 180 stopniach.

Dodaj komentarz