Biszkopt idealny

biszkopt idealny

Wiele z biszkoptami eksperymentowałam. Robiłam wersje z mąką ziemniaczaną, octem. Najlepszy jednak wychodzi z przepisu mojej mamy i sióstr.

Sposób jego wykonania jest prosty. Na każde 1 jajko, z którego przygotujesz biszkopt daj 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki pszennej tortowej (parokrotnie przesianą) i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia.

Czyli:

Do biszkoptu z 4 jaj, dodaj 4 łyżki cukru, 4 łyżki mąki i 1 łyżeczką proszku do pieczenia.

Białka ubij z cukrem na sztywno. Dodaj żółtka i ubij ponownie. Dodaj mąkę i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia– wymieszaj łopatką wpuszczając jak największą ilość powietrza do masy. Wylej na małą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach do momentu, gdy biszkopt będzie rumiany, a boczny papier będzie  swobodnie odchodził od ciasta. Test suchego patyczka też będzie przydatny. W termoobiegu mojemu biszkoptowi zazwyczaj starcza nie więcej niż 30 min.