Bakaliowy murzynek na mące orkiszowej

murzynek

Kolejny przepis bez mąki pszennej! Ciasto robiłam z okazji 70 tych urodzin babci Piotra… wg mnie wyszło takie se- ale może to kwestia tego, że nie przepadam za murzynkami 😉

Potrzebujesz:

  • 2 szklanki bakalii (daktyle, żurawina, ananas kandyzowany, rodzynki, śliwki suszone),
  • 0,5 szklanki wody,
  • 3 jajka,
  • 300 g cukru brązowego,
  • 2 łyżki kakao prawdziwego,
  • 175 g mąki orkiszowej,
  • 100 g czekolady deserowej,
  • 1 szklanka orzechów nerkowca,
  • 2 proszku do pieczenia,

Przepis ten jest modyfikacją przepisu Kartoflanki. 

Bakalie zalej wodą i gotuj na małym ogniu około 15 min- następnie potraktuj blenderem (niech powstanie z nich dżem).

Jajka ubij z cukrem, dodaj dżem z suszu. Czekoladę i orzechy potraktuj blenderem- niech powstanie proszek, wymieszaj z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodaj do ubitych jajek. Wylej do małej kwadratowej blaszki. Piecz około 25 min.

Dodaj komentarz