Babka cytrynowa!

Zostałam zaproszona na parapetówę. Co najlepiej ze sobą wziąć oprócz alkoholu którym będzie się opijało nowe mury? Ciasto! A jakie? Babkę cytrynową!

Aby zrobić pyszną Babę cytrynową potrzebujesz:

  • 4 jaja
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 kostki masła
  • łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 1 cytrynę
  • budyń (najlepiej cytrynowy)
  • tłuszcz do wysmarowania blachy i bułka tarta lub kasza manna do wysypania jej

Jak to zrobił?

szybko 😉

Masło ucieramy robotem dodając do niego cukier puder.

Do utartego z cukrem masła powoli dodajemy żółtka i ucieramy dalej.

Skórkę z cytryny ścieramy, sok wyciskamy. Dodajemy do zrobionej wcześniej masy cały czas miksując. Następnei dodajemy mąkę, budyń i proszek do pieczenia- miksujemy cały czas.

Ubijamy białka na sztywno i dodajemy do wcześniejszej masy.

Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy  ok 45 min. Babkę można zostawić do ostygnięcia w ciepłym piecu- nic jej się nie stanie. Jak ostygnie wyciągamy, posypujemy cukrem pudrem, robimy zdjęcia i wrzucamy je na swojego bloga ;P

Smacznej i słodkiej soboty !

3 Comments

Dodaj komentarz