Babeczki z resztek z sokowirówki (z marchwi)

Koszt potrawy nieznany ale wyszło aż 16 babeczek.

Potrzebujesz:

  • 2 szklanki wytłoczyn po soku z marchwi
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 jaja
  •  1 szklanka brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 2 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Nasza sokowirówka bardzo rzadko jest w użyciu bo:

1) do niedawna nie było na nią miejsca w kuchni i zalegała w szafie w przedpokoju,

2) nie lubię marnować jedzenie i pieniędzy, a wyrzucanie tego co po soku zostawało było dla mnie idealnym przykładem marnotractwa,

3) wygrałam ją w konkursie, więc nie używanie jej nie kwalifikowałam jako stratę pieniędzy (które hipotetycznie mogłam na nią wydać),

Zawsze, więc gdy sięgałam po nią musiałam mieć w głowie jakiś przepis na wykorzystanie resztek. Męczyło mnie to bardzo, więc zwyczajnie zaprzestałam jej używania. Na początku nowego roku wraz z pierwszym gotowaniem w nowej kuchni, wyciągnęłam sokowirówkę na światło dzienne i znalazłam jej nowy domek na blacie. Posiadałam też ogromną ilość marchwi, którą niewiedzieć czemu kiedyś nabyłam. Zrobiłam więc sok, a z resztek babeczki. Wyszły genialne! Korzenne przyprawy i sok z pomarańczy nadał im charakteru! Wzorowałam się na przepisie z Kwestii Smaku.

babeczki marchewkowe

Wszystko razem wymieszaj na jednolitą masę. Papierki od muffinek napełnij do 2/3 wysokości. Piecz 15 min w 175 stopniach. Ja przyozdobiłam bitą śmietaną 😉

 

 

 

 

 

 

5 Comments
  1. Świetny pomysł :) Może dzięki takim babeczkom namówię Mamę na wyciągnięcie z czeluści szafki sokowirówki. Właśnie przez te resztki nienawidzi jej używać, choć świeżo wyciskane soki uwielbia :)

Dodaj komentarz