Babeczki z kiwi

babeczka z kiwi

Z okazji (S)prawnego NGO poproszono mnie o upieczenie babeczek. Postanowiłam nieco poeksperymentować ze smakami. Ponieważ miałam sporo zalegających kiwi postanowiłam je w końcu wykorzystać! hym…. babeczki mi smakowały, ale żeby kiwi było wyczuwalne to nie bardzo. Mimo wszystko w smaku były ok.

Potrzebujesz:

  • 2,5 szklanki mąki,
  • 2 jaja,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 0,5 oleju,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 6 kiwi,

Kiwi obierz pokrój w plastry. Zalej wrzątkiem. Odcedź gdy lekko zmienią kolor. Potraktuj blenderem.

Połącz ze sobą suche składniki. Mokre połącz z pulpą z kiwi. Następnie połącz ze sobą składniki suche i mokre. Ciasto musi być dość gęste. Papierki na babeczki wypełnij do 2/3 wysokości. Piecz 30 min w 180 stopniach na termoobiegu.

3 Comments

Dodaj komentarz