Babeczki na oleju z syropem klonowym

babeczka z sosem klonowym

 

Po 2 latach odwiedziła Zieloną Górę koleżanka z Kanady. Przed przyjazdem do Polski zadała pytanie co ma mi przywieźć- oczywiście zapragnęłam mieć oryginalny kanadyjski syrop klonowy! Jest zdecydowanie rzadszy i bardziej aromatyczny niż ten angielski (który kiedyś podarowała mi Dupcia). W przeciwieństwie do angielskiego, nie da się go zjeść całego na raz łyżeczką 😉 Wyszło mu to na dobre ponieważ udało mi się go w końcu do czegoś użyć 😉

babeczka z syropem klonowym

 

Potrzebujesz:

  • 4 jajka,
  • 1/2 szklanki brązowego cukru,
  • 1/2 szklanki syropu klonowego,
  • 1 szklankę mąki pszennej,
  • 4 budynie waniliowe,
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklankę oleju (ja użyłam arachidowego).

Jajka ubij z cukrem. Dodaj syrop klonowy. Zmiksuj ponownie z mąką, budyniem i proszkiem do pieczenia. Dodaj olej i dokładnie zmiksuj. Nakładaj do papierków do połowy ich wysokości.  Piecz w 170 stopniach w termoobiegu przez około 10 min, następnie przez 5 min na grzance górnej.

babeczka

One Comment

Dodaj komentarz